Kuğu Müzik’in kurucusu Dr. İlhan Özdemirci, Kuyruklu piyano hakkında bilinmeyenleri anlattı. Kuyruklu piyano hakkında bilinmeyenler, piyano alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalara vurgu yapan Özdemirci, ‘Kaliteli piyano görüntüyle değil, ses ile anlaşılır’ dedi.

“PİYANO” KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?

Piyanonun tarihçesiyle ilgili olarak bilgilendirmede bulunan Özdemirci, “Piyanonun adı Pianoforte’den gelmektedir. Piyano yumuşak, hafif ses demektir, forte ise daha güçlü demektir. Yani Hem piyano hem orta ses hem de güçlü ses çıkaran şeye pianoforte denir,  Günümüzde ise kısaltılarak piano denilmiştir, bazı yerlerde hala pianoforte kullanılmaktadır, bazı dillerde klavier tercih edilmektedir. Türkçe de ise Piyano olarak adlandırılmıştır.. 1600’lü yıllarda piyano yoktu, Mozart gibi ünlü besteciler, klavsen kullanılıyordu. Günümüzde bir çok kişi klavseni piyanonun atası olarak bilir, oysa bu yanlış bir bilgidir. Piyanonun asıl atası klavikord’tur. Klavsende tuşe dediğimiz ses değişikliğini, yani vuruş gücüne göre hafif, orta, güçlü ses yapamazsınız ama klavikord’ta bunu yapabilirsiniz. Çünkü klavsen telleri çeken bir mızrap ile çalışır. klavikord ise piyano gibi vurmalıdır. Piyanoda olduğu gibi klavikord’ta da tuşe yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

KUYRUKLU PİYANO HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Kuyruklu piyanonun Türkiye’de şeklinden dolayı isimlendirildiğinin altını çizen Özdemirci, konuya ilişkin şunları söyledi; “Gerçek piyano kuyruklu piyanodur. Duvar piyanosu veya konsol piyano dediğimiz piyanolar sonradan çıkmıştır, evlere sığsın diye.  Kuyruklu piyanoda teller yatay uzarken duvar piyanoda dikey uzar. Uzunluğu kuyruğa benzetildiği için Türkçe’de  ‘Kuyruklu piyano’ tanımı kullanılıyor, Yurt dışında bu tanımla karşılaşmazsınız, genel olarak pianoforte veya grand piyano olarak isimlendirilir.”

Kuğu Müzik’in kurucusu Özdemirci, kuyruklu piyano ile duvar piyanosu arasındaki fark ise şu sözlerle anlattı: “İki piyano arasında kalite farkı vardır. En iyi duvar piyanosundan orta halli kuyruklu piyano kadar iyi ses alamazsınız. Duvar piyanosu bulunduğu mekânda yer kazanmak açısından tercih edilebilir. Kuyruk piyano ise kuyruğunun uzunluğuna göre değişik kalitede ses verebilir. Kuyruk uzunluğu santim olarak değişiklik gösterilir, şunu da söylemek isterim; 2.70’lik piyano tam piyano olarak isimlendirilir ve konser piyanosu olarak geçer.  2.282ler yarım piyanodur, 150-180 arası piyanolar ise bayb grand(çeyrek kuyruklu) olarak isimlendirilir.”

“KUYRUKLU PİYANO ALMAK İSTEYENLERE ÖNERİM”

Özdemirci, “Kuyruklu piyano almak isteyenlere öneriniz nedir*” sorusuna, “Piyano alırken fiyat-maliyet açısından bakmak gerekir. Fiyat açısından bakıldığında 10 bin dolara da bir kuyruklu piyano alabilirler veya ikinci el kuyruklu piyanoyu 7-8 bin dolara da alabilirler. Önemli olan kalitedir, kalitesi ne kadar yüksek olursa maliyette o kadar fazla olabilir. Standart olarak 10 bin dolara veya 75 bin dolara sıfır kuyruklu piyano alabilirsiniz.
Görünüş olarak piyanolarda fark yoktur ama yapım olarak oldukça büyük farklılıklar vardır. Piyanolar arasındaki farkı çalan kişi ses kalitesinden ayırt edebilir. İkinci bir hususta mekanizması, ses tahtası ve yapımı çok önemlidir.” şeklinde cevap verdi.

DÜNYANIN EN İYİ 3 PİYANO MARKASI

Dr. İlhan Özdemirci, ‘En iyi 3 piyano markası’ sıralamasını ise şöyle yaptı: “Uluslararası olarak bakıldığında Fazioli birinci sırada yer alıyor. İlk üçte Steingraeber’i de yer alıyor. Son olarak bu listede Steinway yer alabilir ama şunu da söyleyelim; Steinway Amerikalılar tarafından alınınca kalitesi de düştü. Steinway, yapılırken artık hazır parça kullanılıyor, bu da ses kalitesini etkiliyor tabi. Fazioli’nin yapımı ise tamamen el yapımıdır, bu nedenle dünyanın en iyisi olarak yerini koruyor. En iyi markalar piyanistlere göre de değişiklik gösterebilir ama Fazioli’ye kimse laf söyleyemiyor. “

GÖRÜNTÜ DEĞİL, SES ÖNEMLİ

İkinci el piyano alırken piyanonun görüntüsünden önce sesine bakılması konusunda da uyarılarda bulunan Özdemirci, “İkinci el Kuyruklu piyano almak isteyenler kesinlikle bir teknisyene baktırmalıdır. Ses tahtası çok önemlidir, çatlak olursa ses çatlak çıkar. İşin özü ikinci el piyano almak istiyorsak öncelikle teknisyen ve çalan kişiye baktırmak gerek.  Yani, kaliteyi sesle anlayabilirsiniz, görüntüyle değil.“ dedi.